Despre GAL

Parteneriatul Asociația Grupul de Acțiune Locală ”Valea Bașeului de Sus” este format din 62 de parteneri: 14 unităţi administrativ-teritoriale, 32 de parteneri privaţi care au ca obiect de activitate agricultura, comerţul, procesare lapte, panificaţia, piscicultura, acvacultura, sănătate, construcţii, fabrică textile, 5 asociaţii ale producătorilor agricoli şi a crescătorilor de animale din teritoriu. Pe lângă acestea se adaugă 11 reprezentanţi ai societăţii civile care au ca obiective: tinerii, protecţia mediului, sportul, cultura, reprezentarea comunităților marginalizate din teritoriu, asistență socio-medicală. Acoperind mai multe obiecte de activitate și existând o reprezentare echilibrată a mediilor rural-urban, a sectoarelor public și privat  și o reprezentare diversificată în ceea ce privește sectoarele de activitate socio-economice, componența parteneriatului GAL „Valea Bașeului de Sus” are un caracter incluziv și nediscriminatoriu. De asemenea, din fiecare localitate componentă din parteneriat există cel puțin un reprezentant care a participat și va participa la procesul decizional în cadrul strategiei de dezvoltare locală. Dintre reprezentanții legali există și persoane de genul feminin, precum și tineri cu vârsta până în 30 ani.

Teritoriul GAL „Valea Bașeului de Sus” include 14 unități administrative teritoriale din județul Botoșani: orașul Săveni și comunele: Adășeni, Avrămeni, Coțușca, Dângeni, Drăgușeni, Havârna, Hănești, Manoleasa, Mihălășeni, Mileanca, Mitoc, Ripiceni și Vlăsinești.   Teritoriul se caracterizează prin coerență și omgenitate din punct de vedere geografic și strategic. Omogenitatea geografică (din punct de vedere a suprafeței acoperite) presupune continuitatea teritoriului, localitățile se învecinează în unul sau mai multe puncte geografice. Teritoriul acoperit de parteneriatul ASOCIAŢIA GAL VALEA BAȘEULUI DE SUS este traversat de un important curs de apă din rețeaua hidrografică a județului Botoșani, râul Başeu fiind cel mai mare râu din Câmpia Moldovei, după Jijia, cu o lungime de 106 km. Toate localităţile din cadrul parteneriatului se regăsesc în spaţiul eligibil LEADER, cuprinzând  un  oraş cu mai puţin de 20.000 locuitori şi 13 UAT-uri comune.

Teritoriul acoperit de parteneriatul Asociaţia GAL VALEA BAȘEULUI DE SUS este situat în partea de Nord-Est a ţării, respectiv partea de Nord-Est a judeţului Botoșani ocupând o suprafață totală de  971,14 km2. În partea de est, teritoriul se învecinează cu Republica Moldova. Sub aspect geostructural, judeţul Botoşani este amplasat în întregime pe unitatea de platformă veche, numită Câmpia Jijiei. Din acest punct de vedere, teritoriul GAL VALEA BAȘEULUI DE SUS se integrează ansamblului de dealuri ale Moldovei de Nord. Principalele categorii de relief sunt reprezentate de forme structurale, sculpturale şi de acumulare. Morfologia reliefului regiunii pune în evidenţă prezenţa unei trepte mari, joasă, cu aspect de câmpie colinară şi altitudini medii de 100 -150 m, în nord şi nord-est, cu peisaje predominante de câmpie, formate sub influența climatului continental, cu pajiști stepizate și pâlcuri de pădure. Densitatea medie a reţelei hidrografice are valori cuprinse între 0,43 şi 0,63 km/km2. Râurile, pârâurile, bălţile şi iazurile sunt puternic influenţate de caracteristicile climei temperat-continentale.  Iazurile şi bălţile se regăsesc într-un număr semnificativ pe teritoriul parteneriatului GAL Valea Başeului de Sus, cu o suprafaţă totală de 4.452 ha (din care 710 sunt forme de proprietate privată). Printre cele mai importante iazuri enumerăm: Hăneşti, Mileanca, Lișmănița, Tătărășeni, Gălbeni.

Conform datelor preliminare ale Recensământului populaţiei şi locuinţelor din 2021 populaţia totală a teritoriului este de 43.720 locuitori, din care 37.273 persoane locuiesc în mediul rural şi 6.447 persoane în mediul urban relevând o densitate de 45,02 persoane pe kilometru pătrat. Localităţile cel mai dens populate sunt: Orașul Săveni, comuna Havârna, comuna Coțușca,  comuna Mileanca, comuna Avrămeni, comuna Drăgușeni, comuna Ripcieni și comuna Dângeni.