Despre LEADER

”LEADER – DEZVOLTAREA LOCALĂ PLASATĂ SUB RESPONSABILITATEA COMUNITĂȚII”  reprezintă intervenția DR-36 din cadrul PS PAC 2023-2027 ce are ca obiectiv dezvoltarea comunităților rurale ca urmare a implementării strategiilor elaborate de către GAL.

Abordarea LEADER privind dezvoltarea locală s-a dovedit a fi eficace pentru promovarea dezvoltării zonelor rurale, ținând seama de toate nevoile multisectoriale legate de dezvoltarea rurală endogenă prin intermediul metodei sale „de jos în sus”.

„LEADER” înseamnă dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității menționată la articolul 31 din Regulamentul (UE) 2021/1060.

Asociația Grupul de Acțiune Locală „Valea Bașeului de Sus” implementează Strategia de dezvoltare locală 2023-2027 ca organism intermediar încurajând implicarea activă a comunității în stabilirea nevoilor, soluțiilor și priorităților. Obiectivele principale includ crearea de locuri de muncă, inovarea socială, creșterea calității vieții și protecția mediului.  DR 36 – LEADER sprijină finanțarea proiectelor care răspund direct nevoilor comunităților locale și sprijină o abordare integrată a dezvoltării teritoriale.

2Tema unificatoare a Strategiei de Dezvoltare Locală 2023-2027 este Dezvoltarea Durabilă în Comunitatea Noastră.

Această temă are potențialul de a aborda mai multe aspecte ale vieții comunitare și de a stimula colaborarea pentru îmbunătățirea durabilității în diferite domenii:

– Dezvoltarea infrastructurii și a serviciilor de bază locale: Investiții în infrastructura locală și servicii destinate comunității, pot îmbunătăți accesibilitatea și conectivitatea, facilitând astfel dezvoltarea economică și turistică, precum și promovarea și conservarea patrimoniului local material și imaterial.

– Energie și Resurse:Promovarea surselor de energie regenerabilă și eficiența energetică, încurajarea reciclării și gestionării durabile a deșeurilor în comunitate.

– Economie Locală Durabilă: Sprijinirea întreprinderilor mici și locale care adoptă practici durabile.

– Programe de Susținere a Antreprenoriatului: Crearea unor programe care să ofere sprijin financiar antreprenorilor locali poate stimula dezvoltarea afacerilor și crearea de locuri de muncă, inclusiv prin integrarea tehnologiilor moderne în mediul rural pentru a sprijini creșterea economică, accesul la informație și îmbunătățirea eficienței în diferite domenii.

– Promovarea Produselor Locale: Susținerea producătorilor locali și promovarea produselor tradiționale, organizarea de târguri locale pentru promovarea produselor locale și sustenabile.

– Incluziunea socială: Îmbunătățirea accesului la servicii sociale și educaționale în mediul rural, promovarea echității de gen și participarea activă a femeilor în comunitate, consolidarea coeziunii sociale și a identității culturale.

–  Cooperare și networking între grupurile de acțiune locală , esențială pentru a maximiza impactul inițiativelor lor și pentru a aborda provocările comune ale comunităților rurale.